Hoe erg is het ?

Pijn in de knie kan op verschillende manieren worden ervaren, afhankelijk van de oorzaak en de individuele kenmerken van de persoon.

Hier zijn enkele manieren waarop pijn in de knie zich kan manifesteren:

 1. Lokale pijn: Pijn wordt meestal gevoeld in het kniegewricht zelf. Het kan variëren in intensiteit, van mild tot ernstig.
 2. Stekende pijn: Sommige mensen ervaren stekende pijn in de knie, vooral bij letsel aan de meniscus, ligamenten of andere weefsels in de knie.
 3. Doffe pijn: Doffe pijn in de knie kan als een constante en kloppende sensatie worden ervaren. Dit kan wijzen op artrose of andere degeneratieve aandoeningen.
 4. Brandende pijn: Brandende pijn kan optreden bij ontstekingen in de knie, zoals bij bursitis of tendinitis.
 5. Knarsen of kraken: Sommige mensen kunnen een knarsend of krakend geluid in de knie horen of voelen tijdens beweging. Dit kan duiden op kraakbeenproblemen.
 6. Zwelling: Zwelling van de knie is vaak aanwezig bij blessures of ontstekingen en kan pijn en stijfheid veroorzaken.
 7. Instabiliteit: Bij ligamentblessures kan de knie instabiel aanvoelen en kan pijn optreden bij bewegingen die de knie onder druk zetten.
 8. Beperkte beweging: Kniepijn kan leiden tot beperkingen in het bereik van beweging, waardoor het moeilijk wordt om de knie te buigen, strekken of volledig te belasten.
 9. Pijn bij belasting: Pijn in de knie kan toenemen bij activiteiten zoals lopen, traplopen, hurken of springen.
 10. Uitstralende pijn: Soms straalt de pijn uit naar andere delen van het been, zoals de dij of het onderbeen.
 11. Pijn bij rust: In sommige gevallen kan de kniepijn aanwezig zijn, zelfs wanneer de persoon in rust is, zoals bij zitten of liggen.

De aard en locatie van de pijn in de knie kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Waar kan het door komen ?

Pijn in de knie kan door verschillende oorzaken worden veroorzaakt.

Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten pijn in de knie en hun mogelijke oorzaken:

 1. Artrose: Artrose is een veelvoorkomende oorzaak van kniepijn, waarbij het kraakbeen in de knie slijt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde beweging.
 2. Meniscusletsel: Scheuren in de meniscus (schokabsorberende kraakbeenachtige schijven in de knie) kunnen kniepijn veroorzaken, vooral bij bewegingen zoals buigen of draaien.
 3. Ligamentletsel: Letsel aan de knieligamenten, zoals de voorste kruisband (ACL) of de achterste kruisband (PCL), kan intense pijn en instabiliteit veroorzaken.
 4. Patellofemoraal pijnsyndroom: Dit syndroom wordt gekenmerkt door pijn achter de knieschijf en kan het gevolg zijn van overbelasting of problemen met de knieschijf.
 5. Bursitis: Bursitis van de knie ontstaat wanneer de slijmbeurs in de knie ontstoken raakt, wat kan leiden tot pijn en zwelling.
 6. Tendinitis: Tendinitis in de knie is ontsteking van de pezen rondom de knie en kan pijn veroorzaken bij activiteiten waarbij de knie wordt gebruikt.
 7. Chondromalacie patellae: Dit is verzachting van het kraakbeen onder de knieschijf, wat pijn en instabiliteit kan veroorzaken.
 8. Kniefracturen: Breuken in het kniegewricht of de omliggende botten kunnen hevige pijn veroorzaken.
 9. Gescheurde kraakbeenweefsels: Naast meniscusletsel kunnen andere kraakbeenweefsels in de knie scheuren, wat pijn en bewegingsproblemen kan veroorzaken.
 10. Osgood-Schlatter-ziekte: Dit is een aandoening die vaak voorkomt bij jonge mensen en wordt gekenmerkt door pijn en zwelling net onder de knie.
 11. Reumatische aandoeningen: Aandoeningen zoals reumatoïde artritis of jicht kunnen ontstekingen en pijn in de knie veroorzaken.
 12. Overbelasting of spierspanning: Overmatige fysieke activiteit of blessures aan de omliggende spieren kunnen kniepijn veroorzaken.
 13. Iliotibiaal bandsyndroom: Dit is een aandoening waarbij de iliotibiale band langs de buitenkant van de dij wrijving veroorzaakt en pijn aan de buitenkant van de knie kan veroorzaken.

Het is belangrijk om deze symptomen met een arts te bespreken, omdat dit kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak en het ontwikkelen van een geschikte behandeling om de pijn te verlichten. De arts zal waarschijnlijk vragen stellen over de aard van de pijn, de locatie, de duur en andere relevante symptomen om een juiste diagnose te stellen.


Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.