Huisarts Amsterdam, Gehoorverlies, Oorontsteking, Oorpijn, Tinnitus, Duizeligheid, Oorsmeer, Oorinfectie, Trommelvliesperforatie, Otitis media, Otitis externa, Eustachian tube dysfunctie, Menière’s ziekte, Presbyacusis (ouderdomsslechthorendheid), Hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid), Oortrauma, Cerumprop,

Het hebben van oorproblemen kan verschillende symptomen en oorzaken hebben. Over het algemeen verwijst het naar problemen met het gehoor, pijn of ongemak in het oor, duizeligheid of andere gerelateerde klachten. Het is belangrijk om de oorzaak van de symptomen te achterhalen, omdat de behandeling afhankelijk is van de specifieke aandoening.

Bij het zoeken naar de oorzaak van oorproblemen is het vaak verstandig om medisch advies in te winnen. Een huisarts kan de symptomen evalueren, een fysiek onderzoek uitvoeren en indien nodig doorverwijzen naar een specialist, zoals een KNO-arts.

In de huisartsenpraktijk worden verschillende soorten hoorproblemen behandeld.

Hier zijn enkele veelvoorkomende hoorproblemen waar patiënten mee te maken kunnen hebben:

  1. Gehoorverlies:
    Dit kan variëren van mild tot ernstig en kan geleidelijk of plotseling optreden. Gehoorverlies kan verschillende oorzaken hebben, waaronder veroudering, lawaai, genetische factoren, bepaalde medicijnen, infecties of aandoeningen van het oor of een gehoorsmeerprop (cerumenprop).
  2. Oorpijn:
    Dit verwijst naar pijn of ongemak in het oor. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals oorinfecties, beschadiging van het trommelvlies, oorletsel of ontstekingen.
  3. Oorsuizen (tinnitus):
    Dit is het ervaren van geluiden in het oor of hoofd zonder dat er een externe bron aanwezig is. Het kan variëren van een zacht suizen tot een luide piep en kan continu aanwezig zijn of af en toe optreden.
  4. Duizeligheid en evenwichtsproblemen (vertigo):
    Deze problemen kunnen verband houden met het binnenoor en kunnen symptomen veroorzaken zoals draaierigheid, evenwichtsverlies, licht in het hoofd zijn of het gevoel hebben dat de omgeving beweegt. (bijvoorbeeld de ziekte van Ménière)
  5. Oorontstekingen:
    Dit verwijst naar ontstekingen van het oor, zoals otitis media (middenoorontsteking) of otitis externa (ontsteking van de gehoorgang). Deze kunnen gepaard gaan met pijn, gehoorverlies, afscheiding uit het oor en andere symptomen.

Bij het vermoeden van hoorproblemen is het raadzaam om een afspraak te maken met een huisarts, die de situatie kan beoordelen en indien nodig kan doorverwijzen naar een specialist, zoals een KNO-arts (keel-, neus- en oorarts).


Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.