Huisarts Amsterdam, Keelpijn, Neusverstopping, Sinusitis, Allergische rhinitis, Loopneus, Niezen, Keelontsteking, Verkoudheid, Sinusinfectie, Ademhalingsproblemen, Hoesten, Neusbloeding, Laryngitis, Faryngitis, Stemproblemen,

In een huisartsenpraktijk worden onder keel- en neusproblemen verschillende aandoeningen en symptomen verstaan die betrekking hebben op de keel en neus.
Dit omvat een breed scala aan aandoeningen, variërend van eenvoudige, alledaagse klachten tot meer ernstige medische aandoeningen.

Enkele veelvoorkomende keel- en neusproblemen die in een huisartsenpraktijk worden behandeld, zijn onder andere:

 1. Keelpijn:
  Dit kan veroorzaakt worden door infecties zoals keelontsteking (tonsillitis), verkoudheid of griep, evenals andere factoren zoals allergieën, irritatie of overbelasting van de stem.
 2. Neusverstopping:
  Het betreft het gevoel dat de neus verstopt is of moeilijk te ademen is door een verstopte neus. Het kan veroorzaakt worden door verkoudheid, sinusitis (bijholteontsteking), allergieën, neuspoliepen of andere oorzaken.
 3. Sinusitis:
  Dit is een ontsteking van de sinussen, de met lucht gevulde holtes rond de neus. Het veroorzaakt symptomen zoals verstopte neus, hoofdpijn, gezichtspijn en een drukkend gevoel in het gezicht.
 4. Allergische rhinitis:
  Ook bekend als hooikoorts, het is een allergische reactie op stoffen zoals pollen, stofmijt, schimmelsporen of dierenharen. Het veroorzaakt symptomen zoals een loopneus, jeukende neus, niezen en jeukende, rode ogen.
 5. Neusbloedingen:
  Bloedingen uit de neus kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder droge lucht, neusletsel, allergieën, neusinfecties of onderliggende aandoeningen zoals hypertensie (hoge bloeddruk).
 6. Keel- en neusinfecties:
  Dit omvat verschillende infecties, zoals keelontsteking (tonsillitis), faryngitis, laryngitis, sinusinfecties, neusinfecties en andere bacteriële of virale infecties die de keel en neus aantasten.

Het is belangrijk om bij keel- en neusproblemen contact op te nemen met een huisarts voor een juiste diagnose en behandeling, vooral als de symptomen aanhouden, ernstig zijn of gepaard gaan met andere zorgwekkende symptomen.


Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.