Beroerte, Epilepsie, Ziekte van Parkinson, Multiple sclerose (MS), Ziekte van Alzheimer, Migraine, Hersentumor, Neuropathie, Hersenletsel, Multiple systeematrofie, Amyotrofische laterale sclerose (ALS), Autisme spectrum stoornis, Cerebrale parese, Restless legs syndrome (RLS), Spierdystrofie, Neurodegeneratieve aandoeningen, Craniale zenuwstoornissen, Trigeminusneuralgie (aangezichtspijn),

Neurologische aandoeningen zijn aandoeningen die het zenuwstelsel aantasten, dat bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren. Deze aandoeningen kunnen verschillende delen van het zenuwstelsel beïnvloeden en leiden tot een breed scala aan symptomen en functieverlies.

Hier zijn enkele voorbeelden van neurologische aandoeningen en hun bijbehorende kenmerken:

 1. Beroerte:
  Een beroerte treedt op wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken, wat kan leiden tot plotselinge symptomen zoals verlamming, spraakproblemen, geheugenverlies en coördinatieproblemen.
 2. Epilepsie:
  Epilepsie is een aandoening waarbij mensen herhaaldelijk epileptische aanvallen ervaren. Deze aanvallen worden veroorzaakt door ongecontroleerde elektrische activiteit in de hersenen en kunnen variëren in ernst en symptomen.
 3. Ziekte van Parkinson:
  De ziekte van Parkinson is een progressieve aandoening die bewegingsproblemen veroorzaakt, zoals trillingen, stijfheid, langzame bewegingen en evenwichtsproblemen. Het wordt veroorzaakt door een afname van dopamine-producerende cellen in de hersenen.
 4. Multiple sclerose (MS):
  MS is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de beschermende bekleding van zenuwvezels in de hersenen en het ruggenmerg aantast. Dit kan leiden tot een breed scala aan symptomen, waaronder vermoeidheid, spierzwakte, coördinatiestoornissen en cognitieve problemen.
 5. Ziekte van Alzheimer:
  De ziekte van Alzheimer is een degeneratieve aandoening die geheugenverlies, cognitieve achteruitgang en gedragsveranderingen veroorzaakt. Het is de meest voorkomende vorm van dementie.
Andere neurologische aandoeningen zijn onder meer:

 • migraine,
 • hersentumoren,
 • craniale zenuwstoornissen
 • trigeminusneuralgie (aangezichtspijn)
 • neuropathieën,
 • hersenletsel,
 • multiple systeematrofie,
 • amyotrofische laterale sclerose (ALS)

en vele anderen


Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.