Hoe erg is het ?

Pijn in de enkel kan op verschillende manieren worden ervaren, afhankelijk van de oorzaak en de individuele kenmerken van de persoon.

Hier zijn enkele manieren waarop pijn in de enkel zich kan manifesteren:

 1. Scherpe pijn: Dit kan voelen als een plotselinge, stekende of intense pijn die optreedt bij bewegingen, zoals lopen of staan.
 2. Doffe pijn: Doffe pijn in de enkel is vaak aanhoudend en wordt omschreven als een constante en kloppende sensatie.
 3. Brandende pijn: Brandende pijn kan optreden bij ontstekingen in de enkel, zoals bij tendinitis of slijmbeursontsteking.
 4. Tintelingen of gevoelloosheid: Pijn in de enkel kan gepaard gaan met tintelingen, prikkelingen of gevoelloosheid, vooral als zenuwen zijn aangetast.
 5. Zwelling: Zwelling van de enkel is vaak aanwezig bij blessures of ontstekingen en kan pijn en stijfheid veroorzaken.
 6. Knarsen of kraken: Sommige mensen kunnen een knarsend of krakend geluid in de enkel horen of voelen tijdens beweging, vooral bij artrose.
 7. Beperkte beweging: Enkelpijn kan leiden tot beperkingen in het bereik van beweging, waardoor het moeilijk wordt om de enkel te buigen, strekken of belasten.
 8. Pijn bij belasting: Pijn in de enkel kan toenemen bij activiteiten zoals lopen, rennen, traplopen of springen.
 9. Pijn bij rust: In sommige gevallen kan de enkelpijn aanwezig zijn, zelfs wanneer de persoon in rust is, zoals zitten of liggen.
 10. Pijn bij aanraking: Enkelpijn kan intenser worden wanneer druk wordt uitgeoefend op bepaalde punten of gebieden.

De aard en locatie van de pijn in de knie kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Waar kan het door komen ?

Pijn in de enkel kan door verschillende oorzaken worden veroorzaakt.

Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten pijn in de enkel en hun mogelijke oorzaken:

 1. Verstuiking: Een verstuikte enkel is een veelvoorkomende oorzaak van enkelpijn en treedt op wanneer de enkelbanden worden uitgerekt of gescheurd.
 2. Breuk: Een gebroken enkel kan ernstige pijn en zwelling veroorzaken, vooral als een van de enkelbotten is gebroken.
 3. Tendinitis: Tendinitis in de enkel ontstaat wanneer de pezen rondom de enkel ontstoken raken, wat pijn en zwelling kan veroorzaken.
 4. Achillespeesletsel: Een letsel aan de Achillespees, de grote pees aan de achterkant van de enkel, kan pijn in dit gebied veroorzaken.
 5. Artrose: Artrose in de enkel is de slijtage van het kraakbeen in het gewricht, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde beweging.
 6. Jicht: Jicht is een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door de ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten, inclusief de enkel. Dit kan acute en intense pijn veroorzaken.
 7. Slijmbeursontsteking: Slijmbeursontsteking in de enkel ontstaat wanneer de slijmbeurs ontstoken raakt, wat pijn en zwelling kan veroorzaken.
 8. Overbelasting of verrekking: Overmatige fysieke activiteit, zoals hardlopen, kan leiden tot spierspanning of verrekking in de enkel.
 9. Zenuwcompressie: Beknelde zenuwen in het enkelgebied, zoals het tarsale tunnelsyndroom, kunnen pijn, tintelingen en gevoelloosheid veroorzaken.
 10. Reumatische aandoeningen: Aandoeningen zoals reumatoïde artritis kunnen gewrichtspijn in de enkel veroorzaken.
 11. Compartment syndroom: Dit is een aandoening waarbij er te veel druk is in de spiercompartimenten van de enkel, wat kan leiden tot ernstige pijn en zwelling.
 12. Botproblemen: Botproblemen in de enkel, zoals botinfecties of tumoren, kunnen pijn veroorzaken.
 13. Verwondingen: Directe verwondingen aan de enkel, zoals schaafwonden, kneuzingen of snijwonden, kunnen pijn in dit gebied veroorzaken.

Het is belangrijk om deze symptomen met een arts te bespreken, omdat dit kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak en het ontwikkelen van een geschikte behandeling om de pijn te verlichten. De arts zal waarschijnlijk vragen stellen over de aard van de pijn, de locatie, de duur en andere relevante symptomen om een juiste diagnose te stellen.


Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.