Pijn in de heup kan op verschillende manieren worden ervaren, afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de individuele kenmerken van de persoon.

Wat zijn de Klachten ?

Hier zijn enkele veelvoorkomende manieren waarop heuppijn zich kan manifesteren:

 1. Pijn: Heuppijn wordt vaak beschreven als een doffe, scherpe, zeurende of stekende pijn in het heupgebied. De intensiteit van de pijn kan variëren van mild tot ernstig.
 2. Stijfheid: Mensen met heupproblemen ervaren vaak stijfheid in het heupgewricht, vooral na langdurig zitten of liggen. Deze stijfheid kan leiden tot moeite met bewegen.
 3. Kraken of knarsen: Sommige mensen kunnen krakende geluiden of knarsende sensaties in het heupgewricht ervaren, vooral bij beweging.
 4. Zwelling: Bij aandoeningen zoals bursitis of slijmbeursontsteking kan er zwelling optreden in het heupgebied, wat kan bijdragen aan pijn en ongemak.
 5. Beperkte beweging: Heuppijn kan de bewegingsvrijheid van het heupgewricht beperken, waardoor het moeilijk wordt om te lopen, bukken, draaien of andere activiteiten uit te voeren.
 6. Uitstralende pijn: Soms straalt de pijn uit naar andere delen van het lichaam, zoals de lies, dij, bil of onderrug. Dit kan gebeuren bij zenuwgerelateerde problemen.
 7. Pijn bij belasting: Heuppijn kan toenemen bij activiteiten zoals lopen, staan, traplopen of gewicht dragen.
 8. Pijn in rust: In sommige gevallen kan de pijn in de heup aanwezig zijn, zelfs als de persoon in rust is, zoals tijdens zitten of liggen.
 9. Nachtelijke pijn: Sommige mensen ervaren heuppijn die ’s nachts erger wordt, waardoor het moeilijk is om te slapen.

Waar zit de pijn ?

Pijnen in de heup kunnen verschillende oorzaken hebben en zich op verschillende manieren manifesteren.

Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten heuppijn en hun mogelijke oorzaken:

 1. Artrose: Dit is slijtage van het kraakbeen in het heupgewricht. Het kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid.
 2. Bursitis: Bursitis van de heup ontstaat wanneer de slijmbeurs (een met vocht gevulde zak) ontstoken raakt. Dit kan leiden tot pijn aan de buitenkant van de heup.
 3. Tendinitis: Tendinitis van de heup treedt op wanneer de pezen in de heup ontstoken raken. Dit kan leiden tot pijn in het liesgebied.
 4. Spierspanning of letsel: Overbelasting of letsel aan de spieren rondom de heup kan leiden tot pijn en ongemak.
 5. Heupfractuur: Een gebroken heup kan ernstige pijn veroorzaken en vereist onmiddellijke medische aandacht, vooral bij ouderen.
 6. Heupimpingement: Dit is wanneer de heupbotstructuur onnatuurlijk tegen elkaar wrijft, wat pijn en beperking in de beweging kan veroorzaken.
 7. Slijmbeursontsteking: Ontsteking van de slijmbeurs in de heup kan pijn veroorzaken in het heupgebied.
 8. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de heupkom niet goed ontwikkeld is, wat kan leiden tot chronische pijn en instabiliteit.
 9. Rugproblemen: Soms kan pijn in de heup worden veroorzaakt door problemen in de wervelkolom, zoals hernia’s of ischias, die zenuwpijn naar het heupgebied uitstralen.
 10. Infectie: Heupinfecties kunnen ernstige pijn en zwelling veroorzaken.
 11. Reumatische aandoeningen: Aandoeningen zoals reumatoïde artritis kunnen de heupgewrichten aantasten en pijn veroorzaken.
 12. Zenuwpijn: Pijn in de heup kan soms worden veroorzaakt door beknelde zenuwen, zoals het meralgias paraesthetica-syndroom, waarbij de laterale femorale cutane zenuw wordt aangetast.

Het is belangrijk om de specifieke oorzaak van heupklachten te identificeren om de juiste behandeling te bepalen.
Een medische evaluatie, inclusief lichamelijk onderzoek en mogelijk aanvullende diagnostische tests zoals röntgenfoto’s, MRI’s of bloedonderzoeken, kan nodig zijn om de onderliggende oorzaak vast te stellen.


Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.