HART- en VAATZIEKTEN

Hart- en vaatziekten (HVZ) is een verzamelnaam voor een groep aandoeningen die het hart en de bloedvaten aantasten. Het omvat verschillende aandoeningen, waaronder coronaire hartziekte, hartaanvallen, beroertes, hartfalen, hartritmestoornissen, perifere vaatziekte en aangeboren hartafwijkingen.

hart en vaat

Coronaire hartziekte, Hartaanval, Beroerte, Hartfalen, Hartritmestoornissen, Perifere vaatziekte, Atherosclerose, Hoge bloeddruk, Cholesterol, Diabetes en hartziekten, Risicofactoren voor hart- en vaatziekten, Behandeling van hart- en vaatziekten,

Coronaire hartziekte

Coronaire hartziekte is een van de meest voorkomende vormen van HVZ. Het treedt op wanneer de bloedvaten die zuurstofrijk bloed naar het hart transporteren (coronaire slagaders) vernauwd raken door de ophoping van plaque, een mengsel van vet, cholesterol en andere stoffen. Deze vernauwing kan de bloedstroom naar het hart beperken, wat kan leiden tot angina pectoris (pijn op de borst) of een hartaanval.

Hartaanval

Een hartaanval treedt op wanneer de bloedtoevoer naar een deel van het hart volledig wordt geblokkeerd, meestal door een bloedstolsel dat zich vormt op de plaats van een scheur in de plaque. Dit kan leiden tot schade aan het hartspierweefsel en in ernstige gevallen tot levensbedreigende complicaties.

Beroerte

Een beroerte treedt op wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt onderbroken, hetzij door een verstopping van een bloedvat (ischemische beroerte) of door een bloeding in de hersenen (hemorragische beroerte). Dit kan leiden tot verlies van hersenfuncties, zoals verlamming, spraakproblemen of geheugenverlies.

Hartfalen

Naast coronaire hartziekte en beroertes kunnen hart- en vaatziekten ook hartfalen veroorzaken, waarbij het hart niet in staat is om voldoende bloed naar het lichaam te pompen, hartritmestoornissen, waarbij het hartritme onregelmatig wordt, en perifere vaatziekte, waarbij de bloedtoevoer naar de armen en benen beperkt wordt.

Hartritmestoornissen

Dit zijn afwijkingen in het ritme van het hart, zoals een te snelle, te trage of onregelmatige hartslag. Voorbeelden zijn boezemfibrilleren en ventriculaire tachycardie.

Perifere vaatziekte:

Dit omvat aandoeningen waarbij de bloedvaten buiten het hart en de hersenen, met name die in de benen, vernauwd of geblokkeerd raken. Dit kan leiden tot pijn bij het lopen, wonden die niet genezen en verhoogd risico op infecties.

Aangeboren hartafwijkingen

Dit zijn structurele afwijkingen in het hart die aanwezig zijn bij de geboorte en kunnen variëren in ernst, van kleine defecten tot ernstige afwijkingen die onmiddellijke medische interventie vereisen.

Hartklepaandoeningen

Dit omvat problemen met de hartkleppen, zoals vernauwing (stenose) of lekkage (insufficiëntie), waardoor de bloedstroom door het hart wordt verstoord.

Risicofactoren

Risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten zijn onder andere een ongezonde levensstijl, zoals roken, een slecht dieet, gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, diabetes, familiegeschiedenis van HVZ en veroudering.

Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven, regelmatig lichaamsbeweging te krijgen, een gebalanceerd dieet te volgen, niet te roken en regelmatig medische controles te ondergaan om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Behandelingsopties omvatten medicatie, levensstijlaanpassingen, invasieve procedures zoals stentimplantatie of bypassoperaties, en revalidatieprogramma’s om het herstel na een hart- of vaatgerelateerd evenement te bevorderen.