Hoe erg is het?

Pijn in het bovenbeen kan op verschillende manieren worden ervaren, afhankelijk van de oorzaak en de individuele kenmerken van de persoon.

Hier zijn enkele manieren waarop pijn in het bovenbeen zich kan manifesteren:

 1. Scherpe pijn: Dit kan voelen als een plotselinge en scherpe pijn die optreedt bij bepaalde bewegingen of belasting.
 2. Stekende pijn: Sommige mensen ervaren een stekende pijn in het bovenbeen, vooral bij zenuwgerelateerde problemen zoals ischias.
 3. Doffe pijn: Dit is vaak een aanhoudende, niet al te intense pijn die als saai of kloppend wordt omschreven.
 4. Brandende pijn: Brandende pijn kan zich voordoen bij zenuwproblemen en wordt vaak geassocieerd met zenuwirritatie of ontsteking.
 5. Zeurende pijn: Zeurende pijn kan aanhoudend en hinderlijk zijn. Het voelt als een aanhoudende spanning of ongemak.
 6. Krampen: Sommige mensen ervaren krampachtige pijn in het bovenbeen, vergelijkbaar met spierkrampen.
 7. Zwaar gevoel: Een gevoel van zwaarte of vermoeidheid in het bovenbeen kan zich voordoen, vooral na langdurig staan of lopen.
 8. Tintelingen of gevoelloosheid: Bij zenuwproblemen zoals ischias kunnen tintelingen of gevoelloosheid in het bovenbeen optreden.
 9. Zwelling: Als er een onderliggende blessure of ontsteking is, kan zwelling in het bovenbeen optreden, wat pijn en ongemak kan veroorzaken.
 10. Pijn bij beweging: Pijn in het bovenbeen kan toenemen bij bepaalde bewegingen, zoals lopen, hurken, traplopen of draaien.
 11. Pijn in rust: Sommige mensen ervaren pijn in het bovenbeen, zelfs als ze in rust zijn, zoals zitten of liggen.

De aard en locatie van de pijn in het bovenbeen kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Waar kan het door komen ?

Pijn in het bovenbeen kan door verschillende oorzaken worden veroorzaakt.

Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten pijn in het bovenbeen en hun mogelijke oorzaken:

 1. Spierpijn: Spierpijn in het bovenbeen kan worden veroorzaakt door overmatig gebruik, inspanning, blessures of verrekkingen. Dit staat vaak bekend als "spierpijn" en kan variëren in intensiteit.
 2. Zenuwpijn: Pijn die wordt veroorzaakt door beknelde of beschadigde zenuwen kan zich manifesteren als scherpe, stekende of brandende pijn in het bovenbeen. Een veelvoorkomende oorzaak is ischias, waarbij de ischiaszenuw bekneld raakt.
 3. Heupproblemen: Heupproblemen, zoals heupartrose, bursitis of tendinitis, kunnen pijn veroorzaken in het bovenbeen, vooral in de liesstreek.
 4. Botproblemen: Botproblemen, zoals fracturen of stressfracturen, kunnen pijn in het bovenbeen veroorzaken.
 5. Liesblessures: Sportgerelateerde blessures of overbelasting in de liesstreek kunnen pijn in het bovenbeen veroorzaken.
 6. Lymfeproblemen: Lymfoedeem kan zwelling en pijn in het bovenbeen veroorzaken als gevolg van een slechte lymfecirculatie.
 7. Hernia: Een hernia in de onderrug kan zenuwpijn veroorzaken die zich uitstrekt naar het bovenbeen.
 8. Vaataandoeningen: Problemen met de bloedvaten, zoals slagadervernauwing (arteriële claudicatio), kunnen pijn in het bovenbeen veroorzaken, vooral tijdens inspanning.
 9. Overbelasting of verrekking: Overmatige fysieke activiteit of plotselinge bewegingen kunnen spierspanningen of verrekkingen in het bovenbeen veroorzaken.
 10. Reumatische aandoeningen: Aandoeningen zoals reumatoïde artritis of lupus kunnen gewrichtspijn in het bovenbeen veroorzaken.

Het is belangrijk om deze symptomen met een arts te bespreken, omdat dit kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak en het ontwikkelen van een geschikte behandeling om de pijn te verlichten. De arts zal waarschijnlijk vragen stellen over de aard van de pijn, de locatie, de duur en andere relevante symptomen om een juiste diagnose te stellen.


Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.