SLOKDARMPROBLEMEN

Slokdarmproblemen kunnen verschillende medische aandoeningen en symptomen omvatten die betrekking hebben op de slokdarm, het buisvormige orgaan dat voedsel en vloeistoffen van de mond naar de maag transporteert.

Enkele veelvoorkomende slokdarmproblemen zijn:

 1. Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD):
  Dit is een aandoening waarbij maagzuur terugvloeit naar de slokdarm, wat kan leiden tot symptomen zoals brandend maagzuur, zure oprispingen, pijn op de borst en moeite met slikken.
 2. Slokdarmontsteking (oesofagitis):
  Dit verwijst naar de ontsteking van de slokdarm, vaak als gevolg van gastro-oesofageale reflux of infecties zoals schimmelinfecties of virale infecties.
 3. Slokdarmspasmen:
  Dit zijn onvrijwillige samentrekkingen van de spieren in de slokdarm, wat kan leiden tot pijn op de borst, slikproblemen en het gevoel van een brok in de keel.
 4. Achalasie:
  Dit is een aandoening waarbij de spieren van de slokdarm niet goed ontspannen, waardoor voedsel moeilijk kan passeren en symptomen zoals slikproblemen, pijn op de borst en gewichtsverlies kunnen optreden.
 5. Slokdarmstenen:
  Deze ontstaan meestal door de ophoping van voedselresten, calciumcarbonaat en andere materialen in de slokdarm, wat kan leiden tot pijn bij het slikken, borstpijn en een gevoel van verstikking.
 6. Slokdarmkanker:
  Hoewel slokdarmkanker minder vaak voorkomt, kan het zich ontwikkelen in de slokdarm en symptomen veroorzaken zoals moeite met slikken, pijn op de borst, gewichtsverlies en bloedingen.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je symptomen of problemen ervaart met betrekking tot de slokdarm, zodat een juiste diagnose kan worden gesteld en een passende behandeling kan worden voorgesteld.