HOOFD & NEKPIJN

Hoofd- en nekpijn zijn veelvoorkomende klachten die mensen van alle leeftijden kunnen treffen. Deze pijnen kunnen verschillende oorzaken hebben en variëren in ernst, van mild en tijdelijk tot chronisch en invaliderend.

"glossaryLink cmtt_Hoofd en Nek" title="Glossary: Hoofdpijn" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemTitle></div><div class=glossaryItemBody>Hoofdpijn is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door pijn of ongemak in het hoofd. Het kan variëren in intensiteit, duur en(...)</div>" data-link="https://huisarts.aenij.nl/glossary/hoofdpijn-en-migraine" href="https://huisarts.aenij.nl/glossary/hoofdpijn-en-migraine" data-mobile-support="0" data-gt-translate-attributes='[{"attribute":"data-cmtooltip", "format":"html"}]' tabindex='0' role='link'>Hoofdpijn kan worden veroorzaakt door spanningen, migraine, clusterhoofdpijn, sinusproblemen of onderliggende aandoeningen zoals "glossaryLink" title="Glossary: Hoge bloeddruk" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemTitle></div><div class=glossaryItemBody>Hoge bloeddruk, of hypertensie, is een aandoening waarbij de bloeddruk in de bloedvaten verhoogd is. Vaak asymptomatisch, kan het gepaard gaan(...)</div>" data-link="https://huisarts.aenij.nl/glossary/hoge-bloeddruk" href="https://huisarts.aenij.nl/glossary/hoge-bloeddruk" data-mobile-support="0" data-gt-translate-attributes='[{"attribute":"data-cmtooltip", "format":"html"}]' tabindex="0" role="link">hoge bloeddruk of hersentrauma. Nekpijn komt vaak voort uit spierspanning, slechte houding, stress, of problemen met de wervelkolom, zoals hernia’s of "glossaryLink cmtt_Aandoeningen cmtt_Chronische Aandoeningen" title="Glossary: Artrose" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemTitle></div><div class=glossaryItemBody>Artrose is een chronische gewrichtsaandoening waarbij kraakbeen slijt, wat leidt tot pijn, stijfheid en verminderde beweging, vooral in knieën,(...)</div>" data-link="https://huisarts.aenij.nl/glossary/artrose" href="https://huisarts.aenij.nl/glossary/artrose" data-mobile-support="0" data-gt-translate-attributes='[{"attribute":"data-cmtooltip", "format":"html"}]' tabindex='0' role='link'>artrose.
Veelvoorkomende triggers voor zowel hoofd- als nekpijn zijn langdurige stress, een slechte werkhouding, overbelasting van de spieren, slaaptekort, en in sommige gevallen letsel of trauma. Spanningshoofdpijn, die vaak samen met nekpijn voorkomt, wordt meestal veroorzaakt door gespannen spieren in de nek en schouders en kan aanvoelen als een strak, drukkend gevoel rond het hoofd.
Hoewel de meeste vormen van hoofd- en nekpijn geen ernstig gevaar opleveren, kunnen ze de levenskwaliteit aanzienlijk verminderen. In sommige gevallen kunnen aanhoudende of ernstige pijnklachten wijzen op een onderliggende medische aandoening, zoals een zenuwaandoening, wervelprobleem of infectie, en dan is het raadzaam om medisch advies in te winnen.

Behandelingen voor hoofd- en nekpijn variëren van eenvoudige maatregelen zoals rust, pijnstillers, fysiotherapie en het verbeteren van de houding, tot meer gespecialiseerde behandelingen zoals injecties, chiropractie of, in zeldzame gevallen, operaties. Het beheersen van stress en het toepassen van ergonomische aanpassingen op het werk en thuis kan helpen om deze pijnklachten te voorkomen of te verminderen.

Hoofdpijn:

1. Spanningshoofdpijn,
2. Migraine,
3. Clusterhoofdpijn,
4. Sinusitis
5. Cervicale wervelkolomproblemen.

Bij spanningshoofdpijn kun je vaak pijn ervaren aan beide kanten van je hoofd. Het kan voelen alsof er een strakke band om je hoofd zit. De pijn kan mild tot matig zijn en kan gepaard gaan met gevoeligheid van de spieren in je nek en schouders.

Nekpijn:

1. Cervicale spondylose,
2. Spierspanning,
3. Hernia van de cervicale wervelkolom.

Pijn aan de zijkant van het hoofd:

1. Migraine,
2. Spannings hoofdpijn
3. Sinusitis.

Pijn achter de ogen:

1. Oogontsteking,
2. Migraine,
3. Verhoogde intracraniële druk.

Draaiduizeligheid (vertigo):

1. BPPV (goedaardige paroxismale positieduizeligheid),
2. Vestibulaire neuritis,
3. Menière’s ziekte.

Gevoelloosheid of tintelingen in het hoofd of nek:

1. Cervicale wervelkolomproblemen,
2. Zenuwcompressie,
3. Migraine met aura.

Oorpijn:

1. Oorontsteking (otitis),
2. Kaakgewrichtsproblemen,
3. Sinusitis.

"glossaryLink" title="Glossary: Keelpijn" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemTitle></div><div class=glossaryItemBody>Keelpijn is een veelvoorkomend symptoom dat optreedt wanneer het slijmvlies in de keel geïrriteerd of ontstoken raakt. Het kan worden(...)</div>" data-link="https://huisarts.aenij.nl/glossary/keelpijn-2" href="https://huisarts.aenij.nl/glossary/keelpijn-2" data-mobile-support="0" data-gt-translate-attributes='[{"attribute":"data-cmtooltip", "format":"html"}]' tabindex='0' role='link'>Keelpijn:

Slikproblemen:

1. Neurologische aandoeningen,
2. Slokdarmproblemen,
3. Keelaandoeningen.

Oorsuizen (tinnitus):

Zwelling in de nek:

1. Lymfeklierontsteking,
2. Schildklieraandoeningen,
3. Tumoren

Branderig gevoel in de nek:

1. Brandend maagzuur (gastro-oesofageale refluxziekte),
2. Zenuwcompressie.

"glossaryLink" title="Glossary: Misselijkheid" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemTitle></div><div class=glossaryItemBody>Misselijkheid is een onaangenaam gevoel in de maag dat gepaard kan gaan met een drang tot braken. Het wordt vaak ervaren als een gevoel van(...)</div>" data-link="https://huisarts.aenij.nl/glossary/misselijkheid" href="https://huisarts.aenij.nl/glossary/misselijkheid" data-mobile-support="0" data-gt-translate-attributes='[{"attribute":"data-cmtooltip", "format":"html"}]' tabindex="0" role="link">Misselijkheid en braken:

1. Migraine,
2. Cervicale wervelkolomproblemen,
3. Infectieziekten.

Zichtverlies:

1. Oogproblemen,
2. Glaucoom,
3. Netvliesloslating,
4. Neurologische aandoeningen.

Het is belangrijk om te beseffen dat deze symptomen en mogelijke oorzaken niet altijd eenduidig zijn, aangezien sommige symptomen zich kunnen voordoen bij verschillende aandoeningen.
Een grondige medische evaluatie is vaak nodig om de juiste diagnose te stellen en de passende behandeling te plannen.

Als je symptomen hebt die je zorgen baren, raadpleeg dan uw huisarts voor advies en evaluatie.


Disclaimer

Lees meer hierover

voor meest recente informatie
kijk ook eens op:
Voorbehoud

De hierboven verstrekte medische informatie dient alleen ter algemene kennis.
Raadpleeg altijd uw huisarts voor persoonlijk advies en evaluatie van uw gezondheidstoestand.