PIJN BIJ ADEMHALINGSPROBLEMEN

Pleuritis (ontsteking van het longvlies)

Pleuritis veroorzaakt vaak een scherpe, stekende pijn in de borst die erger wordt bij ademhalen, hoesten of niezen. De pijn wordt meestal veroorzaakt door ontsteking van het longvlies (pleura), het membraan dat de longen en borstkas bekleedt. De pijn kan aan één kant van de borst voelbaar zijn en verminderen als je stil zit of oppervlakkig ademt.

Longontsteking (pneumonie)
Longontsteking kan pijn op de borst veroorzaken, vaak in combinatie met symptomen zoals koorts, hoesten (soms met slijm), kortademigheid en vermoeidheid. De pijn kan aanvoelen als een diepe, stekende pijn die verergert bij diep ademhalen of hoesten.
Pleurale pijn door een longembolie
Een bloedprop die een bloedvat in de longen blokkeert, kan scherpe pijn op de borst veroorzaken, die vaak verergert bij diep ademhalen (pleurale pijn). Andere symptomen zijn kortademigheid, een snelle hartslag, hoesten (soms met bloed) en zweten.

Pneumothorax (klaplong)

Dit treedt op wanneer lucht in de ruimte tussen de longen en de borstwand komt, waardoor de long gedeeltelijk of volledig instort. Dit veroorzaakt plotselinge, scherpe pijn aan één kant van de borst, vaak samen met kortademigheid en een gevoel van benauwdheid. De pijn kan verergeren bij ademhalen of hoesten.

COPD (Chronische obstructieve longziekte)

n ernstige gevallen van COPD, zoals bij emfyseem of chronische bronchitis, kan pijn op de borst ontstaan door verhoogde ademhalingsinspanning. Hoewel het vaak niet de belangrijkste klacht is, kunnen benauwdheid en druk op de borst optreden, samen met chronische hoest en kortademigheid.

Astma (tijdens een aanval)

Bij een astma-aanval kunnen de luchtwegen verkrampen, wat pijn of een drukkend gevoel op de borst veroorzaakt, samen met piepende ademhaling, kortademigheid en hoesten. Deze pijn kan intens zijn, vooral tijdens of na zware inspanning of blootstelling aan prikkels zoals rook of allergenen.

Hyperventilatie

Als iemand overmatig snel en diep ademhaalt (bijvoorbeeld door angst of paniek), kan dit leiden tot pijn of benauwdheid in de borst, vaak gepaard met duizeligheid, tintelingen in de vingers en soms zelfs flauwvallen.


Als je pijn in de borstkas hebt die mogelijk met ademhalingsproblemen te maken heeft, is het belangrijk om medische hulp te zoeken, vooral als de pijn plotseling of ernstig is, of als deze gepaard gaat met kortademigheid.