WAT KAN DAT ZIJN ?

In de epigastrische regio, die zich direct onder het borstbeen in het midden van de bovenbuik bevindt, kunnen verschillende soorten pijn optreden. Deze pijn kan variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Enkele veelvoorkomende soorten pijn in de epigastrische regio zijn:

Enkele veelvoorkomende soorten pijn zijn:
  • Brandende pijn: Dit is typisch bij gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) of een maagzweer. Het wordt vaak omschreven als een branderig gevoel dat van de maag naar de borst en soms zelfs naar de keel trekt, vooral na het eten.
  • Doffe, zeurende pijn: Deze pijn kan wijzen op gastritis (ontsteking van het maagslijmvlies) of een maagzweer. Het kan ook een teken zijn van een vroeg stadium van maagkanker.
  • Stekende pijn: Een scherpe, stekende pijn in het epigastrische gebied kan duiden op problemen zoals pancreatitis of een perforatie van een maagzweer. Dit is meestal een intensere en acuut optredende pijn.
  • Krampachtige pijn: Dit soort pijn kan worden veroorzaakt door galblaasproblemen, galstenen, of aandoeningen van de dunne darm, zoals darmobstructie of prikkelbare darmsyndroom (PDS). Krampen komen vaak in golven en worden soms verlicht door naar het toilet te gaan.
  • Uitstralende pijn: Epigastrische pijn kan uitstralen naar de rug, vooral bij pancreatitis of maagzweren die zich uitstrekken naar de pancreas. Dit soort pijn kan ook een teken zijn van een hartaanval, waarbij de pijn van de borst naar het epigastrische gebied kan uitstralen.
  • Koliekachtige pijn: Deze pijn komt in golven en kan duiden op galstenen of galwegobstructie, waarbij de pijn verergert na vette maaltijden.
  • Drukkende of volheidsgevoel: Dit wordt vaak geassocieerd met dyspepsie (indigestie), waarbij de pijn gepaard kan gaan met een opgeblazen gevoel, oprispingen en misselijkheid. Het kan ook optreden na het eten van zware of vette maaltijden.

ORGANEN in deze REGIO …

BUIK – ABDOMEN


RECHTS

LINKS

1. Slokdarm

2. Maag

3. Milt

4. Alvleesklier

5. Dunne darm

6. Blaas

7. Dikke darm

8. Galblaas

9. Lever

In het bovenste midden deel van de buik bevinden zich belangrijke organen zoals de maag, het eerste deel van de dunne darm (duodenum), de alvleesklier, een deel van de lever, de milt, en het onderste deel van de slokdarm.

Ook lopen er grote bloedvaten, zoals de aorta, door dit gebied.

WAT KUNNEN DAARVAN DE OORZAKEN ZIJN?

De pijnen in de epigastrische regio kunnen door verschillende ziekten of aandoeningen worden veroorzaakt.

Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

  • Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD): Dit is een veelvoorkomende oorzaak van een brandend gevoel in de epigastrische regio. Bij GERD stroomt maagzuur terug in de slokdarm, wat pijn en irritatie veroorzaakt.
  • Maagzweer (peptisch ulcus): Een maagzweer ontstaat door schade aan de slijmvlieslaag van de maag of het eerste deel van de dunne darm (duodenum). Dit kan doffe of brandende pijn veroorzaken, vaak verergerd door het eten.
  • Gastritis: Ontsteking van het maagslijmvlies kan leiden tot zeurende, brandende pijn in de epigastrische regio, vaak vergezeld van misselijkheid en een vol gevoel na het eten.
  • Pancreatitis: Een ontsteking van de alvleesklier (pancreas) kan hevige, stekende pijn veroorzaken die begint in de epigastrische regio en kan uitstralen naar de rug. Dit is een ernstige aandoening die vaak gepaard gaat met misselijkheid, braken en koorts.
  • Maagkanker: In sommige gevallen kan pijn in de epigastrische regio worden veroorzaakt door maagkanker, vooral als de pijn aanhoudt en gepaard gaat met gewichtsverlies, verlies van eetlust of bloedbraken.
  • Galblaasproblemen: Aandoeningen zoals galstenen of galblaasontsteking (cholecystitis) kunnen ook pijn in de epigastrische regio veroorzaken, vaak met uitstraling naar de rechterbovenbuik.
  • Hartaanval (myocardinfarct): Soms kan een hartaanval pijn in de epigastrische regio veroorzaken, vooral bij vrouwen. De pijn kan uitstralen naar de borst, rug, kaak of arm en gaat vaak gepaard met kortademigheid, zweten en duizeligheid.
  • Prikkelbare darm syndroom (PDS): PDS kan krampachtige buikpijn veroorzaken, ook in de epigastrische regio. Deze pijn komt vaak in golven en kan gepaard gaan met een opgeblazen gevoel, diarree of constipatie.
  • Functionele dyspepsie (indigestie): Dit is een veelvoorkomende oorzaak van epigastrische pijn die niet gerelateerd is aan een structurele aandoening. Het kan pijn of ongemak veroorzaken na het eten, samen met symptomen zoals misselijkheid en een vol gevoel.
  • Aorta-aneurysma: In zeldzamere gevallen kan een aneurysma van de abdominale aorta (een verwijding van een bloedvat in de buik) pijn in de epigastrische regio veroorzaken, vooral als het aneurysma op het punt staat te scheuren.

Aangezien de oorzaken van pijn in de epigastrische regio sterk uiteenlopen, is het belangrijk om medische hulp in te schakelen als de pijn ernstig is, aanhoudt of gepaard gaat met andere alarmerende symptomen.