BEKKEN KLACHTEN
Klachten aan het bekken kunnen zeer uiteenlopend zijn, gezien het bekken een complex gebied is met botten, spieren, organen en zenuwen.
Hier zijn enkele veelvoorkomende pijntjes en klachten die aan het bekken en de bekkeninhoud gerelateerd zijn:
Gezien de diversiteit van klachten en oorzaken is het belangrijk om bij aanhoudende of ernstige klachten medisch advies in te winnen voor een juiste diagnose en behandeling.
ANATOMIE van het Bekken
Botstructuren
Het bekken bestaat uit vier belangrijke botten:
- Heupbeenderen (os coxae): Dit zijn twee grote botten aan de zijkanten van het bekken. Elk heupbeen bestaat uit drie samengevoegde botten:
- Darmbeen (ilium): Het brede, bovenste deel van het heupbeen.
- Schaambeen (pubis): Het voorste deel van het heupbeen, dat in het midden met het andere schaambeen samenkomt bij de symphysis pubica.
- Zitbeen (ischium): Het onderste, achterste deel van het heupbeen waarop men zit.
- Heiligbeen (sacrum): Een groot, driehoekig bot aan de basis van de wervelkolom, bestaande uit vijf met elkaar vergroeide wervels. Het vormt de achterkant van het bekken.
- Staartbeen (coccyx): Een klein, driehoekig bot dat aan het heiligbeen vastzit en uit vier samengevoegde wervels bestaat. Dit is het onderste deel van de wervelkolom.
Gewrichten
Het bekken bevat verschillende gewrichten die bijdragen aan de stabiliteit en beweging:
- Sacro-iliacale gewrichten: Deze gewrichten bevinden zich tussen het heiligbeen en de darmbeenderen. Ze dragen gewicht van de wervelkolom over naar de heupbeenderen.
- Symphysis pubica: Dit is een kraakbeenverbinding tussen de twee schaambeenderen aan de voorkant van het bekken. Het biedt enige flexibiliteit en schokabsorptie.
- Heupgewrichten (articulationes coxae): Deze kogelgewrichten bevinden zich tussen de heupbeenderen en de dijbeenderen (femora).